Niet iedereen kan veel geld uitgeven aan bijzondere verjaardag

21-diner kan ook gewoon met boodschappen van de Lidl

21-diner
Foto: 123rf

 “Wat móói”, hoor ik diverse keren om mij heen. In de woonkamer van Danique’s moeder staat een lange, gedekte tafel. “Dit heb ik gisteren allemaal al klaargezet”, vertelt Danique (21), UU student Communicatie- en Informatiewetenschappen. Het thema van het feest is de herfst. Vandaar dat op een donkerrode loper takken en dennenappels liggen en op 15 plekken staan de borden en wijnglazen klaar. “Waar moet jij zitten?” vraagt iemand. Bij ieder bord staat een met herfstbladeren versierd menukaartje waarop een naam staat geschreven. Zelfs een tafelschikking ontbreekt niet bij een 21-diner.

Onder studenten is zo’n etentje geen onbekend scenario; de laatste jaren zijn 21-diners niet meer weg te denken uit het leven van Utrechtse twintigers. Het idee? Ouders van de jarigen organiseren de verjaardag van hun kind. Van inkopen tot uitserveren en van versieren tot opruimen; het heft ligt in de handen van de organisatoren. Minimaal drie gangen worden verwacht, en de tafel moet lang genoeg zijn voor minstens 15 gasten.

De avond vult zich met lekker eten geserveerd door familie van Danique, thema-outfits in herfstsfeer en lange speeches van de genodigden waarin verhalen over de jarige worden gedeeld. Aan gezelligheid, wijn en enthousiasme is zeker geen gebrek. “Dit is al mijn vijfde 21-diner”, zegt Sacha, één van de genodigden. Iemand anders reageert dat zij er pas twee heeft gehad: “Het is zo leuk om dan te zien waar iedereen vandaan komt! Ga jij er ook één geven?”

Studenten kunnen het van elkaar verwachten, maar niet iedereen heeft de tijd, ruimte of het geld om zo’n uitgebreid diner te verzorgen. Zo vertelt oud HKU-student Emma* (24) dat zij niet bij haar ouders thuis terecht kon om een diner te organiseren. Ze hebben weinig contact, en het huis is te klein om een groot diner te organiseren. De oplossing? Emma hield haar diner in haar studentenhuis in de IBB. Om het betaalbaar te houden, deed zij haar inkopen bij de Lidl. “Het diner bestond gewoon uit een soepje en een pastagerecht. Als nagerecht zette ik verschillende taartjes op tafel.” Zonder hulp van ouders was het niet gemakkelijk: “Het kostte veel tijd om alles in mijn eentje te regelen. Gelukkig wilden mijn huisgenoten mij op de avond zelf helpen met serveren en opruimen.”

De traditie om je 21e verjaardag groots te vieren, kan binnen de studentenkringen veel druk opleveren, merkt Emma. “Het hebben van weinig geld behoort, zeker binnen de studentenkring, niet tot de norm. Ik wilde graag bewijzen dat ik wel een 21-diner kon geven en dat ik zoiets zelf kon betalen.” Ook UU-student Gwen (23) merkt binnen haar studentenvereniging Unitas S.R. dat de lat hoog ligt als het gaat om 21-diners: “binnen mijn jaarclub valt het me op dat de ouders van bijna iedereen een groot huis hebben en veel geld uitgeven aan zo’n diner. Het was daardoor spannend om mijn clubgenoten uit te nodigen bij mijn ouders die in een rijtjeshuis wonen”.

Dat Emma haar diner niet bij haar familie kon verzorgen, vond ze achteraf niet erg: “Het voornaamste doel van een 21-diner is om een leuke en memorabele avond te hebben met je belangrijkste naasten. En dat is gelukt” Ook bij Danique was dit doel bereikt. De avond eindigde rond een kampvuur, achter in de tuin, waar nog tot diep in de nacht nagepraat werd. De speeches waren liefdevol, de gesprekken waren fijn en een glimlach was niet weg te denken van Danique haar gezicht.

*De naam van Emma is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Tags: 21-diner

Advertentie