Krakers Lage Weide moeten plaatsmaken voor lustrumfeest USC

Krakers op bedrijventerrein Lage Weide moeten plaatsmaken voor lustrumfestiviteiten van het USC. Foto's: Madée Hofenk/DUB

De zaak gaat over de beschikking van een met steigerhout omheind industriecomplex, eigendom van De Waal beheer. De vervallen kantoorpanden, bedrijfsgebouwen en loodsen behelzen drie kadastrale aanduidingen en stonden al lange tijd leeg, voordat de krakers anderhalf jaar geleden hun intrede maakten. Door een administratieve fout in de aanklaging geldt de rechterlijke uitspraak van vrijdag voor slechts een van de drie panden op het terrein. De zaak over resterende twee panden zal 12 mei voor de rechter verschijnen.

Krakers nu dakloos
Teun is een van de krakers die op het terrein woont. Een jaar geleden reed hij zijn huis-op-wielen het terrein op, en is sindsdien niet meer vertrokken. Zittend op de klapstoeltjes voor zijn camperbus vertelt hij: “Er wonen hier allerlei soorten mensen, ze komen uit verschillende hoeken van de wereld en van verschillende walks of life. Sommigen wonen hier noodgedwongen, omdat ze geen andere woonplaats kunnen krijgen. Voor anderen is het een meer een ideologische keuze.” Voor Teun is het een combinatie van die twee. “Maart vorig jaar werd ik uit mijn huis gezet. Ik was aan het afstuderen en had nog ongeveer 1000 euro op mijn bankrekening. Voor dat geld kon ik niets huren of ik moest op korte termijn een fulltimebaan vinden. Niet alleen is dat een onmogelijke taak, ik zou er ook heel erg ongelukkig van worden.” Op dit terrein is Teun in staat om het leven te leiden dat hij wil: “Ik wil mijn tijd besteden aan studeren, activisme en het opbouwen van een community. Omdat ik hier woon, heb ik de tijd en ruimte om te doen wat ik belangrijk vind.”

Feestvieren, daarna slopen
De eigenaren van het pand sloten in januari een huurovereenkomst met het USC. In een brief aan de eigenaren stelt de vereniging dat de locatie zichzelf in 2019 – toen UVSV op het terrein een groot feest hield – al eens “bewezen heeft als ideale plek voor een lustrum” en dat ze dit “daarom dit jaar graag herhalen.” Wanneer deze lustrumfestiviteiten ten einde zijn gelopen willen de eigenaren het pand slopen en starten met nieuwbouw. De sloopvergunning en nieuwbouwplannen liggen klaar, zo stelt de Staat.

De groep krakers heeft tevergeefs geprobeerd om met de studentenvereniging in contact te komen. Teun: “Het USC had ook bij ons kunnen aankloppen. Wellicht dat we er samen uit hadden kunnen komen, zonder tussenkomst van de eigenaar. Dat had hen 40.000 euro gescheeld, en wellicht hadden wij dan kunnen blijven.” Hij haalt zijn schouders op. “Helaas hebben we nooit iemand van het USC kunnen spreken.”

Ontruiming
Het Openbaar ministerie kondigde eerder al aan het pand uiterlijk 7 mei te willen ontruimen. Teun ziet dat nog niet zo snel gebeuren: “De huidige uitspraak geldt voor slechts een van de panden. Over de ontruiming van de andere adressen is een afzonderlijke rechtszaak gaande, die 12 mei voor de rechter komt.” Of ze kans maken om die zaak te winnen, weet Teun niet. “Daar moeten we samen over in beraad.”

Daarnaast is het verliezen van een rechtszaak een duur grapje, volgens Teun. “Als je verliest moet je ongeveer 2000 euro betalen. Het wordt nog even aanzien of we voor de tweede keer 2000 willen wagen.” Die keuze kunnen ze op een later moment nog maken, volgens Teun. “Je kunt zo’n zaak nog een dag van tevoren kosteloos afblazen. Tot die tijd kunnen we in de andere panden blijven.”

In principe kunnen de krakers in afwachting van de tweede rechtszaak hun biezen pakken en naar de overkant van het terrein verhuizen; naar de andere twee gekraakte panden. “Dan kunnen we vanaf hier kijken naar hoe de politie ons lege pand ‘ontruimt’”, lacht hij.

DUB heeft zowel het Utrechtsch Studenten Corps, als De Waal beheer benaderd met de vraag of zij mee willen werken aan deze publicatie. Beide partijen hebben hiervan afgezien.

Advertentie