Leuk aandenken aan studietijd: in je blootje op de foto bij het Academiegebouw

Foto uit het project Dronude, gemaakt in de tuin van het Centraal Museum. Foto: Tom Durden

Iedereen kent waarschijnlijk wel de foto’s die de Amerikaanse kunstenaar Spencer Tunick maakte van naakte mensen op markante plekken in grote wereldsteden. Door de grote aantallen deelnemers, bijvoorbeeld op stadspleinen in Sydney en Mexico-stad, krijgen de foto’s een abstract karakter.

In het kader van het experimentele theaterfestival Spring vindt er in Utrecht deze maand een soortgelijk kunstproject plaats. Blote mensen worden gefotografeerd bij het Centraal Museum, op het Rietveld-Schröderhuis, op de ijsbaan van de Vechtsebanen en óók in het Pandhof tussen het Academiegebouw en de Domkerk. Het abstracte effect wordt nu bereikt doordat de foto’s van grote afstand met een drone worden gemaakt.

De foto’s van dronefotograaf en kunstenaar Tom Durden zullen half mei worden tentoongesteld in de Stadsschouwburg tijdens het Springfestival. Wie op de foto staat, krijgt een eigen afdruk.

Normaliseren van bloot
“Zo’n foto in je blootje in het Pandhof is volgens mij een heel leuk aandenken aan je studietijd”, zegt filosoof Floris van den Berg. De UU-docent Filosofie is dit jaar festivalfilosoof van Spring en initiatiefnemer van het project Dronude.

Inmiddels hebben al zo’n 150 mensen interesse getoond, maar de opkomst bij de fotoshoots mag nog wel wat hoger, zegt Van den Berg. Hij is vooral op zoek naar meer deelnemers uit de stad Utrecht. Deelname van Utrechters moet de band tussen het festival en de stad versterken. “Daarom hoop ik ook op meer studenten en medewerkers van de universiteit.”

Het project moet volgens Van den Berg bijdragen aan het normaliseren van blootheid en aan meer body positivity in de samenleving. Eerder probeerde hij dat al te bereiken met zijn boek De Vrolijke Naturist. “Wij hebben bijvoorbeeld veel moeite om locaties te vinden voor dit project. Zo wilde de gemeente niet dat we in Amelisweerd foto’s zouden maken. Tegelijkertijd staan er allerlei naakte standbeelden in het stadscentrum. In steen geeft openbaar naakt blijkbaar geen aanstoot.”

Een mooie ervaring
Bij het experimentele theater dat tijdens het Springfestival centraal staat, is naaktheid allesbehalve taboe. Van den Berg wil als festivalfilosoof in gesprek met bezoekers over wat zij ervaren tijdens voorstellingen. “Ik wil niet weten of ze het mooi of niet mooi vonden, daar gaat het meestal niet om. Theater moet iets met je doen. Ik wil graag dat mensen nadenken over wat ze voelen.”

Deelnemers aan het festivalproject Dronude krijgen volgens Van den Berg behalve een bijzondere foto, ook een bijzondere ervaring. Dat merkte hij al bij opnamen die vorige maand bij het Centraal Museum werden gemaakt. “Alleen het doen heeft al iets theatraals. Je zit samen met mensen die je niet kent in je blootje in het gras, voor de kunst. Hoe is dat?”

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Klik hier.

Hieronder een impressie van de fotoshoot bij het Centraal Museum:

Advertentie