Rubicon-beurs voor 31 wetenschappers

Foto: pxhere

De jonge onderzoekers gaan naar Amerika, het Verenigd Koninkrijk, China, Australië, Canada en enkele Europese landen. Ze buigen zich bijvoorbeeld over de bouw van kleinere kwantumcomputers, de geschiedenis van samenwerking op zee en een medicijn ter behandeling van de ziekte van Parkinson.

Alleen het coronavirus kan nog roet in het eten gooien. Ze vertrekken pas als de situatie veilig is, meldt NWO. In steeds meer landen lijkt het coronavirus onder controle, maar er kunnen nieuwe varianten opduiken.

De twee Utrechtse onderzoekers zijn historicus Erik de Lange en epidemioloog en arts Rogier van der Sluijs. Hieronder de beschrijvingen van de projecten door NWO:

1) Controle over zee: Imperialisme en samenwerking na 1815
Erik de Lange, King’s College London -> 24 maanden
Al sinds de negentiende eeuw proberen staten samen het hoofd te bieden aan conflicten, migratiestromen en dreigingen op zee. Dit onderzoek laat zien hoe zulke samenwerking in de Middellandse Zee werkte, vrede in stand hield en tegelijkertijd de deur opende naar imperialisme.

2) Kunstmatige intelligentie voor borstkankerscreening
Rogier van der Sluijs, Stanford University – Radiology -> 18 maanden
Borstkankerscreening is essentieel om borstkanker tijdig op te sporen. Vooral in vrouwen met dicht borstklierfweefsel worden nog tot een derde van de tumoren gemist. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie ter verbetering van de röntgenologische diagnostiek.

Vleugels uitslaan
Met het Rubicon-programma wil NWO veelbelovende onderzoekers behouden voor de wetenschap. Dankzij de beurs kunnen ze na hun promotie hun vleugels uitslaan in het buitenland.

Normaal zijn er drie Rubiconrondes per jaar voor ongeveer zestig wetenschappers, waarvoor in totaal 7 miljoen euro beschikbaar is, maar vorig jaar liep alles anders. Deze 31 wetenschappers zijn van de tweede en derde ronde uit 2020. Hiervoor vroegen 94 onderzoekers de beurs aan, dus ongeveer een op de drie aanvragers heeft de beurs bemachtigd.

De Rubicon-beurzen bestaan sinds 2005 en zijn nogal geliefd. Jonge Nederlandse wetenschappers bouwen een netwerk op waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière iets aan hebben.

Caesar
De beurzen gelden als een opstapje naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. Die zijn vernoemd naar een uitspraak van de Romeinse veldheer Julius Caesar. De Rubicon heeft ook met hem te maken: het is de rivier die hij met zijn legers overstak om de macht te grijpen.

Toekenningen Rubicon:

Leiden

5

UvA Amsterdam

4

Groningen

3

TU Delft

2

Radboud Nijmegen

2

AMC

2

Maastricht University

2

Twente

2

Erasmus Rotterdam

2

LUMC

2

Utrecht

2

VU Amsterdam

1

AMOLF

1

Uni Carlos III Madrid

1

 

Advertentie