UU–studenten zoeken medestanders voor hun nieuwe UU-klimaatnetwerk

Foto: Shutterstock

Finnur Ricart Anderson en Sebastian Fortineau hebben beiden al naam gemaakt in de klimaatwereld. Sebastian heeft een eigen stichting om plastic afval te verminderen in open water: Surf’n’Clean en is vrijwilliger bij Planet Patrol. Finnur is jongerenvertegenwoordiger van de VN voor klimaat in IJsland: “De rol van vertegenwoordiger is heel afgebakend, ons netwerk dat we hier aan het opbouwen zijn,  is wat vrijer. Ik zie niet per se een voorsprong door mijn internationale ervaring, we hebben in Utrecht veel minder connecties dan ik bijvoorbeeld in IJsland heb. Wel hebben we door alle ervaring een beter beeld op wat nou echt, realistisch werkt om klimaatverandering tegen te gaan.”

Noodzakelijk
De UU is volgens Anderson niet zo duurzaam als iedereen wellicht denkt, zegt hij. Hoewel de universiteit de ambitie heeft om in 2030 CO2-neutraal te zijn, staat de UU op nummer 10 van duurzaamste universiteiten in Nederland. “Als de UU dat wel zou zijn, zou je het echt wel merken. Er wordt wel over duurzaamheid gepraat, zoals op de website, maar wij vinden een en ander nogalvaag.. Verder willen dat de universiteit eerder dan 2030 CO2-neutraal is”, zegt Finnur.

Een duurzaamheidsmodule bij elke studie toevoegen is het eerste plan van The Climate Action Network, zoals ze hun netwerk hebben genoemd. “Duurzamer zijn is noodzakelijk, het is dus belangrijk iedereen hier bewust van te maken.” Binnenkort willen Finnur en Sebastian hierover in gesprek met het College van Bestuur.

Het netwerk
Sebastian en Finnur, foto aangeleverd door de twee studenten

Het idee van Finnur en Sebastian om dit netwerk te starten, is ontstaan na een college over het IPCC Climate Report, een rapportage over de meest actuele wetenschappelijk bevindingen over het klimaat . “We dachten: ‘hoeveel meer zouden we kunnen bereiken in het tegengaan van klimaatverandering als we alle mensen die iets willen bijdragen, bij elkaar zouden brengen? Zo kunnen we samen het universiteitsbestuur  blijven aanmoedigen actie te ondernemen. Finnur benadrukt dat iedereen die verbonden is met de UU, zich bij het netwerk mogen aansluiten.. “

Er zijn al verschillende contacten gemaakt, zegt Finur. “We hebben nu rond de vijftien docenten en veel studenten binnen onze opleiding die geïnteresseerd zijn in het netwerk. We hebben mensen ook gevraagd zich bij ons aan te sluiten en tot nu toe heeft iedereen positief erop gereageerd.”

Toevoeging aan de universiteit
Climate Action Network is niet het eerste klimaatinitiatief op de UU. Onderdeel van de universiteit is de Green Office die allerlei projecten heeft om de UU duurzamer te maken en de biodiversiteit op het Utrecht Science Park te vergroten. De actiegroep ‘University Rebellion’ die banden heeft met Extinction Rebellion, laat ook regelmatig van zich horen. Begin dit jaar vroegen ze de UU nog om de noodtoestand uit te roepen omtrent klimaatverandering.  Anderson heeft zich in begin 2020 nog voor University Rebellion ingezet. “Ik realiseerde me toen dat ze weinig bereikten omdat ze geen grote achterban hebben. Ook vond ik dat  ze soms wel wat realistischer konden zijn wat hun wensen betreffen. Ik wilde mijn energie liever ergens anders insteken. The Green Office is erg in de UU geïntegreerd, dus zijn ze erg gelimiteerd in wat ze kunnen bereiken, denk ik Waar wij op inzetten is verandering teweeg brengen door samen te werken binnen de UU en door gesprekken te voeren met het bestuur , in plaats van radicale acties of je beperken tot het geven van kritiek. Mensen meekrijgen in onze plannen is voor ons het belangrijkste.”

Voor meer informatie, zijn de studenten te bereiken via mail:  uucan.info@gmail.com

Advertentie