Bewonersbar USP dreigt te sluiten

Wie redt met Wijnand de Cambridgebar?

1 cambridgebar, foto bestuur cambridgebar
Aan de bar hangen, foto bestuur Cambridgebar

Het lijkt een onmogelijke opgave. Het vorige bestuur heeft afgelopen maart nog een nieuw bestuur aangesteld, als overbrugging tot september. September werd al gauw oktober. Aan het eind van deze maand wordt de rekening opgemaakt: er zijn vier geïnteresseerden en één aanmelding voor het zevenkoppige bestuur. Al sinds het begin van het leenstelsel in september 2015 heeft de Cambridgebar moeite met het vinden van vrijwilligers en bestuurders. Tot nu is het woord ‘sluiten’ nooit serieus gevallen.

Op een openbare vergadering van de bar eerder deze week zijn vooral oud-bestuursleden, huidige vrijwilligers en een paar geïnteresseerden aanwezig. Enerzijds snappen ze dat het moeilijk is mensen te vinden voor een bestuursfunctie. De Cambridgebar heeft de afgelopen jaren wat aan bekendheid verloren. Dit kwam voornamelijk doordat niet de juiste kanalen voor promotie gevonden werden, maar ook omdat de bar gesloten was tijdens de coronalockdowns, waardoor jongere studenten de bar niet van binnen kennen. Om de bar weer meer onder de aandacht van de bewoners, andere studenten, medewerkers en gasten van het Utrecht Science Park te brengen, is daarvoor nu een bestuursfunctie in het leven geroepen.

“Het is belangrijk om continuïteit te creëren”, merkt een van de oud-bestuursleden op. Dit is in de afgelopen jaren een valkuil geweest voor de bar: er zijn bestuurders die na een half jaar stoppen maar ook bestuurders die noodgedwongen een paar jaar aanblijven. Ook zijn veel van de gasten internationals die in de flat wonen. Deze blijven meestal niet lang genoeg in Nederland voor een bestuursfunctie.

Toch zouden er genoeg geïnteresseerden moeten zijn, denken ze. Veel studenten willen iets doen naast de studie, ervaring opdoen en gezelligheid vinden. Allemaal dingen die mogelijk zijn tijdens een bestuursjaar bij de Cambridgebar. De tijd die je wekelijks kwijt bent aan het besturen, wisselt per functie, maar ligt tussen de vijf en tien uur. In die tijd vergader je, ruim je de bar op of sta je gezellig te tappen.

2 cambridgebar, foto van bestuur cambridgebar

Terug naar Wijnand, die tijdens de vergadering een klein applausje krijgt. Hij wil het in ieder geval doen: “Ik kom al een poos bij de Cambridgebar en deze heeft een grote plek in mijn hart. De mensen die er komen en die er werken zijn ontzettend gezellig, je hoort direct bij de groep.” Hij noemt de bar een waardevolle plek. “Er heerst een heel andere sfeer dan in andere horecazaken. Je kan makkelijk op mensen afstappen, leert daardoor makkelijk nieuwe mensen kennen, kan er goedkoop drinken en kan rollend naar huis.”

Ook binnen het team, dat uit vrijwilligers en bestuur bestaat, heerst die sfeer. “Het is anders dan bij een bedrijf. Men doet dit omdat men hart voor de bar heeft, niet omdat het moet of om geld te verdienen.” Desalniettemin oppert het bestuur het idee van een kleine vrijwilligersvergoeding voor hun bestuursleden. De reacties tijdens de vergadering zijn gemengd. Een van de geïnteresseerden valt in: “Ik wil best bestuur doen, maar ik werk al naast mijn studie. Het zou hooguit zorgen dat ik eens een shift op het werk kan missen om hier te zijn.”

Wijnand is er gewoon ingerold. “Mijn huisgenoten waren er al langer bekend en ook vrijwilliger. Toen ik er voor het eerst kwam, waren ze de bar aan het verbouwen, dus mijn eerste weken daar was ik niet aan het tappen, maar aan het klussen, natuurlijk wel met een aantal naborrels.” Ook mensen die niet zo bekend zijn met de bar, zijn welkom in het bestuur. Zo kan je bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het runnen van een klein bedrijf, je social media skills oefenen of gewoon gezelligheid vinden. Het leukste moment volgens Wijnand was de lustrumweek afgelopen juni. “Het was erg gezellig. Daarnaast leerde ik ook heel veel over hoe je in een team werkt en leerde ik het bestuur ook beter kennen. Mijn favoriete activiteit van het lustrum was de karaokeavond, de bar stond bomvol!”

3 cambridgebar, foto van bestuur cambridgebar

De vraag wat er gebeurt als er geen bestuur komt, blijft tijdens de vergadering een beetje in de lucht hangen. Er wordt liever over alternatieven gepraat, zoals een kleiner bestuur, het indammen van openingstijden en samenwerking zoeken met verenigingen. Elk alternatief heeft meer nadelen dan voordelen. Een klein bestuur heeft het drukker, wat onderling tot meer wrijving kan leiden en minder gezelligheid. In plaats van minder heeft juist een verruiming van de openingstijden de voorkeur om de bekendheid en het vertrouwen van de gasten terug te winnen en te behouden. Vaste contacten aanknopen met verenigingen is lastig, want zij hebben vaak al contracten met andere cafés of zelf al moeite met het vinden van opvolging of actieve leden.

Mocht de bar sluiten, dan zal alleen de inboedel verdeeld moeten worden. De bar zelf is eigendom van studentenhuisvester en eigenaar van het pand de SSH. Een bomvolle karaokeavond zal er in ieder geval even niet meer inzitten. Dinsdag moet het duidelijk zijn, of de Cambridgebar de deuren nog zal openen.

Cambridgebarfeitjes

De bar ging van start in 2000, maar was toen nog een heel stuk kleiner
De bar is open van maandag tot en met donderdag van 21 tot 1 en vrijdag van 21 tot middernacht.  Soort activiteiten: karaoke, barbeque, potluck (samen eten met door alle gasten meegebrachte maaltijden), Halloween verkleedfeest
De bar is af te huren voor openingstijd en in het weekend, maar dat moet je wel een maand van te voren aangeven
Iedereen is welkom in de Cambridgebar

Prijslijst:
bier 0,25 liter: 1,70 euro; 0,5 liter: 3,30 euro pitcher 8,50 euro
wijn: 1,70 euro fles: 9,00 euro

Advertentie