Azerbeidzjan vs Armenië

Onafhankelijkheid verloren

The flags of Azerbaijan and Armenia
Foto: Shutterstock

Toen eind september 2020 de tweede oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan begon over de afgescheiden regio Nagorno-Karabakh, was ik 17. Ik was net van Azerbeidzjan naar Nederland verhuisd om te beginnen aan de bachelor Economics & Business Economics. Het was de eerste keer dat ik zo ver weg was van mijn familie. Ik voelde me zo volwassen, onafhankelijk, helemaal alleen in een nieuw land. Ik hoorde voor het eerst over de vuurgevechten van mijn familie en door het nieuws. Toen het conflict escaleerde, begon ik me echt zorgen te maken. Al de onafhankelijkheid die ik voelde na mijn verhuizing verdween door de zorgen die ik had over de veiligheid van mijn familie.

Een paar dagen kon ik geen contact krijgen met mijn familie, internet lag er een paar dagen uit. Ik kon mijn vrienden en familie weer spreken toen ze een VPN-verbinding gingen gebruiken, maar mijn grootouders wisten niet hoe dit werkte, dus ik kon hen alleen spreken als ze mijn ouders bezochten. Ik voelde me nutteloos. Mijn ouders waren erg blij dat ik veilig was, maar ik was erg verdrietig omdat ik niet daar kon zijn om mijn vrienden en familie te steunen.

Ik groeide op met verhalen over de eerste Nagorno-Karabakh oorlog van 1988 tot 1994 en de onenigheden met buurland Armenië, maar dat was een ver van mijn bed show. Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit in een conflictsituatie zou leven. Hoewel het huis van mijn familie in de hoofdstad Baku staat, en dus redelijk ver weg van de grens met Armenië is, is oorlog een angstaanjagende ervaring. We zijn niet direct getroffen, maar families in Ganjá, de tweede grootste stad van het land, werden beschoten.

Mijn moeder was 18 toen de eerste oorlog begon. Ze herinnert zich de Sovjet tanks die de demonstraties in het centrum van de stad waar ze woonde opbraken. Ze weet nog hoe ze vreesde voor haar eigen leven en dat van haar dierbaren. Ze voelde dezelfde angst toen de tweede oorlog begon. Mijn grootvader, geboren in Yerevan, de grootste stad van Armenië was gedwongen er 1947 te vertrekken met zijn familie toen hij zeven jaar oud was, in 1947 door deportaties van Azeri in Armenië tussen 1905 en 1953. Het was een zware tijd voor zijn familie: duizenden andere Azerbeidzjanen werden gedwongen hun levens achter te laten terwijl ze vluchtten met niets dan hun kleren.

Mijn vader studeerde tijdens de eerste oorlog geneeskunde en meldde zich aan als vrijwillige ziekenbroeder in het leger. En ook tijdens de tweede oorlog, hielp hij als vrijwilliger de gewonden in een ziekenhuis aan het front. Hij had daar drie weken keihard gewerkt en had te weinig geslapen – hij was uitgeput. Ik maakte me zorgen om hem, maar hij vond het zijn plicht om voor de gewonden te zorgen.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan stamt uit het begin van de 19de eeuw, toen het Russische Rijk de Kaukasus veroverde. Het toenmalige keizerrijk voerde een verdeel-en-heersstrategie om de naburige landen te verzwakken en conflicten aan te moedigen tussen bepaalde etnische groepen, zoals in Georgië, Oekraïne, Kazachstan, de rest van Centraal Azië en zelfs in Afghanistan. Toen het Russische Rijk ophield te bestaan in 1918 nam de spanning in dat gebied weer toe. Het Rode Leger nam beide landen op in de Sovjet-Unie. In 1991, toen Azerbeidzjan en Armenië onafhankelijk werden, begonnen de conflicten over Nagorno-Karabakh opnieuw.

De vuurgevechten hielden niet op na het einde van de tweede oorlog in november 2020. Het merendeel van de mensen is uitgeput en wil vrede. Beide landen hebben zoveel verloren door dit conflict, en er is nog steeds onzekerheid over de toekomst. Armenië en Azerbeidzjan delen dezelfde cultuur, dezelfde keuken en muziek; ik hoop dat er op een dag vrede is en ik Armenië mag bezoeken.

Gunel

Gunel Nabiyeva is derdejaars Economics & Business Economics. Ze komt uit Baku, Azerbeidzjan. Ze kwam naar Nederland om te studeren. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om computerspelletjes te spelen. Gunel Nabiyeva is a third-year Economics and Business Economics student from Baku, Azerbaijan. She came to the Netherlands for her Bachelor’s degree and loves to play video games in her spare time.

 

Advertentie