Zes tips om jouw eerste studiejaar door te komen

Archieffoto van de UIT-parade uit 2019, foto DUB

“Op de middelbare school kon ik altijd alles wel onthouden en deed ik niet zo veel, maar op de universiteit is dat echt even anders”, aldus Dirkje, die net klaar is met het eerste jaar van haar studie Nederlandse Taal & Cultuur. Voor veel nieuwe studenten is het wennen op de universiteit: meer en moeilijkere lesstof, minder begeleiding, en een omgeving met veel vrijheden. Het is niet voor niets dat gemiddeld 7 procent van de studenten in het eerste jaar stopt met zijnn studie. Deze tips helpen je op weg.

Tip 1: Maak huiswerk vóór je hoorcolleges en werkgroepen 

Op de middelbare school kreeg je meestal huiswerk na de les. Dat wil zeggen, eerst de uitleg, en daarna de opdrachten. Op de universiteit is het meestal andersom: er wordt van je verwacht dat je voorbereid naar de les komt, en dat je dus al over een bepaalde basiskennis beschikt.

Andrea (Geschiedenis): “Ik merkte dat als ik de stof goed had gelezen, de colleges, tentamens en papers veel makkelijker gingen en mij minder tijd kosten dan wanneer ik dat niet deed.”

Kyra (Diergeneeskunde): “Dikke tip, doe gewoon wat je gevraagd wordt voor je zelf aan het werk moet. Anders ben je het hele werkcollege bezig dingen te begrijpen die iedereen al snapt én je stof aan het inhalen, en je hebt een uur verspild aan onderwerpen die je niet begrijpt omdat je je zelfstudie niet gedaan hebt. Maak van tevoren gelijk een samenvatting in Word, niet handgeschreven. Zo kun je snel dingen terug vinden door met CTRL+F in het document te zoeken.”

Tip 2: Doe actief mee aan je (online) colleges en werkgroepen 

Waar je op de middelbare school nog vijf dagen per week hele dagen les had, word je op de universiteit vaak maar een paar uur per week verwacht. Het kan bovendien aanlokkelijk zijn om dat vroege college om negen uur te skippen, zeker nu het studentenleven weer langzaam opbloeit. Toch is het bijwonen van je colleges vaak dé sleutel naar succes. Immers, de docent behandelt dan de belangrijkste informatie (lees: die je moet kennen voor je tentamen!).

Andrea (Geschiedenis): “Ik bezocht eigenlijk alle colleges. Mijn studie heeft weinig contacturen, dus 10 uur op de uni zijn is ook niet heel veel en zeker de moeite waard, want de belangrijkste stof wordt dan behandeld. Daarnaast was dat ook een goede gelegenheid om studiegenootjes te leren kennen.”

Anna (Rechtsgeleerdheid): “Focus je vooral op de colleges: ga naar je hoorcolleges en bereid je werkgroepen goed voor, dan hoef je minder je best te doen met het lezen van de literatuur, dat kan je dan ook een keertje overslaan.”

Dirkje (Nederlandse Taal & Cultuur): “Als je colleges online zijn, doe je camera aan en zeg af en toe wat! Dat maakt het voor iedereen leuker. Als je actief meedoet in je colleges blijft de stof ook beter hangen en hoef je minder voor te bereiden voor het tentamen.”

Tip 3: Vraag vooraf aan ouderejaars welke studieboeken je echt nodig hebt

Voor zo’n beetje alle vakken zul je van tevoren een lijst krijgen met de materialen die je nodig hebt, meestal boeken en artikelen. Hoewel elk vak wel ‘verplichte’ boeken heeft, is het verstandig om even af te wachten of je het boek écht nodig hebt. Dat scheelt je zo een paar honderd euro.

Kyra (Diergeneeskunde): “Ik heb echt weinig uitgegeven aan boeken. Je kunt heel veel online vinden.”

Andrea (Geschiedenis): “Voor mijn studie geschiedenis zijn de studieboeken een essentieel onderdeel van de studie, vooral in het eerste jaar. Ook de readings waren belangrijk voor de tentamens en papers die geschreven moesten worden. Dus ja, in mijn geval waren de boeken heel handig.”

Dirkje (Nederlandse Taal & Cultuur): “Veel boeken van de leeslijst kon ik lenen van medestudenten. Ook heb ik via mijn studievereniging boeken gekocht, dat scheelt weer in de kosten.”

Tip 4: Neem je groepswerk serieus

Een ander aspect waarin de universiteit zich onderscheid van de middelbare school is de grootte van de (groeps)opdrachten. Niemand werkt graag met een meelifter, dus neem je verantwoordelijkheid en grijp de kans aan om van je medestudenten te leren.

Andrea (Geschiedenis): “Er zit een groot verschil tussen groepsopdrachten op de middelbare school en op de universiteit, de meeste studenten gaan toch serieuzer om met de opdrachten. Daarnaast waren groepsopdrachten ook erg gezellig, zo ging ik weleens met mijn groepje naar het terras na de colleges.”

Kyra (Diergeneeskunde): “Je krijgt vaak een gezamenlijk cijfer, dus je wilt andere mensen echt niet naaien. Wij moesten echt leren elkaar op dingen aan te spreken, bijvoorbeeld als iemand het werk niet af had.”

Tip 5: Wees niet bang om hulp te vragen

In het begin van je studie is alles nieuw, niet gek dus als je een boel vragen hebt. Ervaringsdeskundigen - bijvoorbeeld ouderejaars die je hebt leren kennen tijdens je introductieperiode - zijn een ideaal eerste aanspreekpunt, zo zeggen ook Dirkje (Nederlandse Taal & Cultuur) en Anna (Rechtsgeleerdheid).

Bovendien heeft de UU ook verschillende soorten professionele begeleiding. Zo zijn er studieadviseurs die je helpen met bijvoorbeeld studievertraging, studentendecanen die je kunnen begeleiden als je studieproblemen hebt, en studentpsychologen met wie je kunt praten als je niet lekker in je vel zit. Ook biedt het Skills Lab gratis trainingen aan om je schrijf- en studeerskills te boosten.

Andrea (Geschiedenis): “Ik wist al snel in mijn studie dat ik een master wilde doen die niet goed aansloot en dat ik het een en ander moest doen om ervoor te zorgen dat ik genoeg voorbereid ben op de master. Toen heb ik veel afspraken gemaakt met de studieadviseur om te kijken welke vakken ik moest volgen en hoe dit in mijn studie paste, hoe ik mij moest aanmelden en kon onderscheiden en ook welke andere wegen er waren om uiteindelijk tot de master toe gelaten te worden.”

Tip 6: Laat je niet gek maken

Je eerste studiejaar kan behoorlijk overweldigend zijn: een nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe vrienden. Er zullen momenten zijn dat je met je handen in het haar zit, dat het studeren je niet lukt, of dat je je misschien eenzaam voelt. Dat is oké! Omarm het proces en wees lief voor jezelf, good things take time. Bovendien hoef je bij de meeste opleidingen niet al je studiepunten te halen om over te gaan naar je tweede jaar.

Dirkje (Nederlandse Taal & Cultuur): “Probeer altijd na je (online) college iets anders te gaan doen door bijvoorbeeld naar buiten te gaan, zo heb je meer energie voor de rest van je schoolwerk.”

Kyra (Diergeneeskunde): “In het begin was ik echt 24/7 aan het studeren en was alles nieuw en eng. Ondertussen heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen. Ik neem meer pauzemomentjes, eet gezonder, en skip ook wel eens een feestje als ik gewoonweg geen zin heb. Studeren is al zwaar genoeg op zichzelf.”

Advertentie