Krap bij Kas

Spaanse Fiona: ‘Mijn bijnaam is Food From Home’

Fiona Foto: Tara van den Broek
Fiona. Foto's: Tara van den Broek

Fiona is 23, tweedejaars masterstudent Climate Physics aan de UU en woont samen met haar vriend, die ook uit Spanje komt, in een appartement aan de Amsterdamse Straatweg. Haar ouders betalen haar huur en ook al haar studiekosten. “Dat geldt volgens mij voor de meeste internationale studenten”, zegt ze. “Anders kun je echt niet naar het dure Nederland komen.” Fiona heeft maar twee grote uitgavenposten: eten en vliegtickets. Ze vliegt ongeveer drie keer per jaar naar Barcelona waar haar ouders wonen.

“Ik heb vorig jaar ook precies bijgehouden hoeveel geld ik aan eten besteedde: ongeveer 50 euro per week. Dit jaar is het iets duurder omdat ik samenwoon, maar per persoon zal het niet veel verschillen.” Daar is Fiona best trots op, zeker omdat ze alles gewoon bij Albert Heijn kocht. Waarom geen goedkopere supermarkt? “Mijn moeder vindt dat ik voorzichtig moet zijn met wat ik eet. Bij de Albert Heijn kan ik er zeker van kan zijn dat het eten goed is. Ik baseer mijn maaltijden wel altijd op wat er die week in de bonus is.”

Vorig jaar woonde Fiona nog op het Utrecht Science Park, maar het samenwonen bevalt haar veel beter. “Mijn vriend kan heerlijk koken”, vertelt ze met een grote glimlach. “Dat is ook een reden dat ik niet graag uit eten ga; er staat thuis meestal een kwaliteitsmaaltijd te wachten. Bovendien zijn we in Spanje gewend om twee keer per dag warm te eten en dat doen we hier nog steeds. Ik mag niet klagen.”

Fiona neemt ook vaak een uitgebreid middagmaal van huis mee naar de universiteit, terwijl haar vriendinnen betalen voor hun lunch.  “Dat heeft me de bijnaam ‘Food From Home’ opgeleverd”, zegt ze. “Ik vind dat niet erg. Uiteten is in Nederland ook gewoon onredelijk duur. Toen ik nog in Spanje woonde, ging ik veel vaker naar restaurants. Daar betaal ik graag, omdat je echt waar krijgt voor je geld.”

In Spanje waar Fiona de bachelor Natuurkunde deed, woonde ze nog bij haar ouders, waardoor ze bijna geen kosten had. Daarom kon ze heel veel sparen. Ze werkte toen een paar jaar als bijlesdocent en bijna al haar inkomen ging naar haar spaarrekening; ongeveer 200 euro per maand. Doordat ze zuinig is, kon ze tot nu toe met dat spaargeld goed rondkomen in Nederland.

Fiona Foto: Tara van den Broek

Geen geldzorgen
Hoewel Fiona zich ervan bewust is dat ze heel zuinig leeft, zegt ze dat ze nooit geldzorgen heeft gehad. Ze weet bovendien dat haar ouders haar altijd zouden helpen als ze in de problemen zou komen. Toch wil ze het liefst zo weinig mogelijk geld van haar ouders accepteren. “Eigenlijk wil ik heel graag economisch onafhankelijk worden. Daarom wil ik ook meteen gaan werken na mijn studie.”

Toch krijgt ze naast haar huur nog iets anders waardevols van haar ouders. Ze mag namelijk meeliften op hun Netflix en Amazon Prime-abonnement. Maar vorige week schoot ze in de stress toen werd aangekondigd dat Netflix binnenkort een nieuwe regeling gaat treffen waarbij het abonnement alleen nog gedeeld mag worden met mensen die op hetzelfde wifi-signaal zitten. Ze heeft toen meteen een bingewatch-avond van haar favoriete serie ingelast, omdat ze niet van plan is om zelf voor het abonnement te betalen. “Alleen als Amazon Prime ook die strenge regels zou instellen, dan zou ik zelf een abonnement nemen. Anders heb ik niets meer om te kijken.”

Fiona’s vriend is net zo zuinig als zij, dus het zorgt niet voor problemen in huis. “Weet je, ik heb eigenlijk gewoon alles wat ik nodig heb”, vertelt Fiona. “Ik heb genoeg kleren, ik ga niet uit, ik koop geen games en geen boeken. Het is niet dat ik gierig ben, maar ik wil gewoon geen geld aan onzinnige of onnodige dingen uitgeven.” Fiona draagt ook geen make-up. Ze heeft wel een guilty pleasure voor shampoos, zeep, en andere doucheproducten. “Die zijn relatief duur, maar gelukkig kun je er lang mee doen.”

Een andere relatief grote uitgavepost was haar sportabonnement bij Olympos. Sinds januari heeft ze een gratis abonnement , omdat ze bij Olympos is gaan werken als sportcoördinator voor internationale studenten. Bovendien heeft ze nu voor het eerst sinds ze in Nederland, woont ook een inkomen. Daardoor hoopt ze dat ze weer kan sparen.

Waarom ze zo graag spaart? “Veiligheid”, zegt ze. “Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is altijd goed om een buffer te hebben.” Ze is niet van plan om er binnenkort een huis mee te kopen of om het te beleggen. “Daarmee kun je wel geld winnen, maar je kunt het ook verliezen.”

Haar ouders zeggen weleens tegen haar dat ze best wat meer geld mag uitgeven om zichzelf te verwennen. Dat probeert ze ook echt. Zo neemt ze dit jaar wat vaker de bus, wanneer het hard regent of wanneer ze heel moe is. Vorig jaar deed ze alles op de fiets. Daarnaast wil ze binnenkort heel graag een keer naar Fiesta Macumba, een Latin-feest in Tivoli, waar veel salsa wordt gedanst. “Dat vind ik ook onredelijk duur [18 euro, red DUB], maar dat wil ik zo verschrikkelijk graag dat ik dat er voor over heb.”

Fiona denkt niet dat ze later heel rijk zal worden. “Ik zal wel genoeg geld hebben, omdat ik een goede studie volg, maar ik zie mezelf nooit een hele hoge positie bekleden. Gewoon ergens in het midden.” Als ze later toch onverwachts rijk zou zijn, dan zou ze nog steeds geen dure boten en auto’s kopen. “Ik zou alleen een mooi landhuis ergens in Spanje willen. En veel aan mijn familie geven. Ik ben heel praktisch daarin.”

budget

Uitgaven:
Huur: 720 incl. (per persoon per maand)
Eten: 200 (per persoon per maand)
Telefoonabonnement: 25 per maand
OV: 15 per maand
Doucheproducten: 20 per maand
Vliegtickets: omgerekend 50 euro per maand
Collegegeld: 167 per maand
Studiekosten: 15 per maand

Inkomsten:
Huur betaald door ouders: 720 per maand
Studie betaald door ouders: 182 per maand
Sinds januari salaris van Olympos: 600 per maand
Leefde tot nu toe grotendeels van het geld dat ze spaarde voor ze naar Utrecht kwam

Advertentie