Studenteninitiatief stichting Move maakt weer kans op Appeltje Van Oranje en geldprijs

De koning op bezoek bij stichting Move in 2019. Foto DUB

Stichting Move is een sociaal-maatschappelijk initiatief dat in 2009 werd opgericht door het bestuur van studentenroeivereniging Orca. Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten.

Move creëert een doorlopende leerlijn van maatschappelijke projecten voor jongeren tussen 10 en 16 jaar, waar zij hun talenten kunnen ontdekken. De stichting koppelt basisschool- en vmbo-leerlingen aan studenten om samen projecten op te zetten om hun buurt leuker te maken. Op die manier ontdekken jongeren welke waardevolle positie zij in de samenleving kunnen innemen. De projecten leveren ook concrete resultaten op, zoals graffiti kunstwerken en speeltuinen. Omdat Move is opgezet door studenten én (deels) voor studenten, draagt hun onderneming ook bij aan de sociale en maatschappelijk betrokkenheid van de Universiteit Utrecht.

In totaal zijn er 39 projecten uit heel Nederland in de race voor de drie Appeltjes van Oranje, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Het thema is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dit sluit goed aan bij de missie van Move, die inmiddels in verschillende studentensteden actief is.

Sinds woensdag kan het Nederlandse publiek stemmen op zijn favoriete project. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project met de meeste stemmen gaat in ieder geval door. Uit de laatste tien worden door een jury de drie winnaars gekozen. Die ontvangen een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 25.000 euro. Stemmen kan tot en met 21 januari via https://www.appeltjevanoranje.nl/.

Move neemt het op tegen twee andere Utrechtse projecten. Dit zijn Kamers met Aandacht die kleinschalige en gemengde woonvormen creëert voor kwetsbare jongeren en Maatjes voor LHBTQ+ vluchtelingen die, zoals de naam al doet vermoeden, bijeenkomsten organiseren voor het vinden van een maatje voor LHBTQ+ vluchtelingen.

In mei zullen de prijzen worden uitgereikt. Normaal gesproken wordt dat gedaan door koningin Máxima, maar dit jaar is het de taak van Koning Willem Alexander, speciaal voor het lustrumjaar van de prijs.

Advertentie