Wellbeing week vooral bezocht door studenten die aan zichzelf willen werken

Fotos: DUB

Verspreid over de binnenstad en het Utrecht Science Park vinden er deze week iedere dag verschillende activiteiten plaats die UU’ers moeten aansporen om een open gesprek te hebben over vitaliteit en welzijn. De UU Wellbeing Week begon maandag en beleeft vandaag zijn laatste dag. De activiteiten richten zich niet alleen op mentale, fysieke, en spirituele kanten, maar gaan ook over het financiële, duurzame, intellectuele, beroepsmatige en sociale welzijn, zo meldt de website.

Volgens de organisatie zijn vooral de sportieve en creatieve activiteiten populair zoals de Morning Yoga, het ijsbad op vrijdag, Stand Up Paddling, Self Defense en verscheidene workshops zoals Burlesque en Botanisch Illustreren. Voor een groot deel zijn de activiteiten bedoeld om stress te verminderen en te ontspannen, maar ook studenten die kampen met mentale problemen kunnen er terecht. “Helaas heeft een groot deel van de studenten de afgelopen jaren te maken gekregen met mentale problemen, mede door corona”, zegt Hannah Koster van Team Wellbeing Week. “De Wellbeing Week kan dan juist een steun in de rug bieden, maar er is zeker ook ruimte om alle dagelijkse problemen even los te laten en gewoon te genieten van de activiteiten.”

Op woensdag waren er twee evenementen in de Botanische Tuinen op het USP die tot nadenken uitnodigen. In de Wachendorffzaal achterin de tropische kassen vond in de ochtend een interactieve lezing plaats over The Principles of Positive Psychology. Daar werd toegelicht wat het verschil is met traditionele psychologie. De traditionele psychologie is veel meer gericht op ‘ziekte’ en symptoombestrijding met behulp van wetenschappelijk geteste methoden. Positive psychology wil mensen een actieve houding aanleren om de leuke dingen van het leven te omarmen net als de dingen waar zij goed in zijn. Dit kan leiden tot ‘bloei’ op persoonlijk vlak.

Die houding is voor ieder individu verschillend en kan daarom moeilijk gegeneraliseerd worden, zegt Rutger Jan Scholtens, voorheen docent Culturele Antropologie aan de UU en nu coach bij UU Career Services. Hij wil voornamelijk mensen bereiken die “intrinsiek gemotiveerd zijn”, mensen die naast hun drukke studieleven tijd willen maken om aan zichzelf te werken. “Dit is geen symptoombestrijding. Dit mag je zeker preventief zien, ja. Om het beste uit jezelf te halen.” Hij zegt dat de belangstelling groot is en dat hij veel positieve reacties ontvangt van mensen.

Ondertussen werd in de buitenhuiskamer het spel De Stad van de Vergeten Mens opgezet, een online game waarin je als hoofdpersoon door een wereld loopt die is opgebouwd uit verhalen van ‘vergeten mensen’. Een spel waarin je verhalen moet vrijspelen van deze mensen. Als dat lukt om je in de loop van het spel erachter dat er iets duisters onder de stad is verborgen. Past een dergelijk spel wel in een week waarin je je beter moet gaan voelen?

Samuel Bom, Jelle Stiphout en Lindsay Zwaan denken van wel. Ze ontwikkelden het spel tijdens de coronapandemie toen ze veel vrije tijd hadden. De drie hebben van dichtbij ervaren dat sommige mensen heel eenzaam zijn in deze maatschappij. Er zitten ook veel verhalen bij van eenzame studenten die Samuel tegenkwam toen hij zelf nog aan de UU studeerde. Jelle vertelt dat toen zijn buurman overleed, hij daar pas drie maanden later achter kwam. Ook vertelt hjj dat er in Nederland iedere week een jongere onder de 20 zelfmoord pleegt. Door verhalen van eenzame mensen in de game te vertellen, hopen de oprichters dat ze nooit meer vergeten worden. Daarnaast willen ze op deze manier moeilijke onderwerpen zoals suïcidale gedachtes beter bespreekbaar maken, vandaar dat ze vinden dat een spel als dit júíst in de Wellbeing Week thuishoort.

Volgens Jelle bestaat de doelgroep van het spel voornamelijk uit mensen tussen de 15 en 30 jaar oud. Om mee te doen hoef je alleen een QR-code op je telefoon te scannen. Helaas kwamen er op deze woensdag maar een handjevol mensen een kijkje nemen bij het spel, wat een inloopevenement was. De lezing over positive psychology trok daarentegen ongeveer veertig bezoekers, maar daar moest je je dan ook voor inschrijven. Toch laat het verschil in succes ook zien wat de meeste studenten bij de Wellbeing Week lijken te zoeken: ontspanning en handvatten voor zelfontwikkeling.

De meeste aanwezigen zijn redelijk optimistisch, genieten van het mooie weer en zeggen niet te kampen met grote mentale problemen. Laura, die de lezing,heeft bijgewoond, is net klaar met haar master Natuurkunde en is nu heel erg zoekende naar wat ze wil doen met haar leven. Ze zegt dat ze – net als iedereen – moeilijke en onzekere momenten heeft, maar dat ze zichzelf niet zou omschrijven als iemand met mentale problemen. Haar voornaamste reden om de verschillende Wellbeing Week evenementen bij te wonen is inderdaad om aan zichzelf te werken. Ze zoekt voornamelijk de leuke en leerzame evenementen op en gaat bijvoorbeeld mee met Stand Up Paddleboarding. Twee andere deelnemers sluiten zich hierbij aan. Marieke is in opleiding voor Psychiater en komt naar de evenementen uit interesse voor het vakgebied en omdat ze ook bezig is met zelfontwikkeling. Chelsea, een PhD-student uit China, voelt zich soms oncomfortabel in gezelschap van andere mensen en voelt zich vaak geremd in gesprekken. Ze hoopt wat dingen te leren in de Wellbeing Week die haar kunnen helpen om makkelijker connecties te maken.

Een andere deelneemster, Anne, zegt na afloop van de lezing: “Ik ben wel benieuwd of de universiteit daadwerkelijk de mensen bereiken voor wie ze deze evenementen organiseren. Als je je echt slecht voelt, heb je volgens mij helemaal geen energie om je mail te openen, laat staan om jezelf aan te melden en hier naartoe te komen. Ik heb dat zelf ook weleens meegemaakt. Het is heel moeilijk om die mensen te bereiken omdat ze zich juist heel erg terugtrekken. Mensen moeten bereid zijn om hulp te vragen voordat ze geholpen kunnen worden.” Haar vriendin Ola voegt daaraan toe dat deze evenementen indirect wel mensen helpen die zich heel slecht voelen, omdat ze bij anderen meer bewustzijn creëren over mentale problematiek zodat zij hen wellicht kunnen helpen of aan de bel kunnen trekken.

Anne kwam zelf naar deze lezing omdat ze graag meer praktisch met psychologie bezig is. Ze leest er veel over maar het lukt haar nog niet goed om de theorie toe te passen in haar leven. In deze lezing hoopte ze iets meer praktijkgericht bezig te zijn. Hoewel ze veel van de besproken concepten al kende en ze iets meer actiefs had verwacht dan een hoorcollege met ruimte voor een paar onderlinge discussies is ze toch blij dat ze is gegaan. Ze ziet ook uit naar de cursus Leren Liefhebben later die middag.

Toch kan het ook heel waardevol zijn om juist wel met de zwaardere thema’s aan de slag te gaan, zo vertelden twee studenten die het aandurfden om het spel De Stad van de Vergeten Mens te spelen. Elisabeth en Nick hebben zelf geen ervaring met mentale problematiek. Wel kennen ze verhalen van mensen om hen heen. Zo zegt Elisabeth dat er vorige week een UU-student voor de trein sprong en dat veel mensen in haar omgeving hem kenden. “Hij was dus blijkbaar al heel lang depressief, maar niemand wist ervan. Terwijl hij deel uitmaakte van een hele groep mensen die bezig is met zelfontwikkeling. Maar waarschijnlijk zijn er altijd mensen wiens verhaal zo zwaar is dat ze het nooit durven te delen.”

Elisabeth zegt dat juist daarom verhalen over eenzaamheid haar zo aan het hart gaan. Nick sluit zich daarbij aan en vindt het spel een hele mooie manier om de wat zwaardere stof op een toegankelijke manier aan te bieden. Ook zijn ze het erover eens dat deze actieve manier van verhalen vertellen waarschijnlijk veel indruk achterlaat op de mensen die het lezen. “Maar ik snap wel dat dit wat moeilijker te ‘verkopen’ is dan evenementen met een positievere insteek”, zegt Nick. “Alles aan de UU en in je studie draait uiteindelijk om zelfontwikkeling, dus logisch dat mensen daar meer mee bezig zijn. Ik denk dat corona dat alleen maar versterkt heeft. Mensen zijn in die tijd met zichzelf geconfronteerd en daarom willen ze nu aan zichzelf werken.”

Zelf hulp nodig? De landelijke Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag, 7 dagen per week, te bereiken via 0900 0113 of via de online chat.

De UU biedt het hele jaar door activiteiten aan voor studentenwelzijn. Deze zijn te vinden op https://students.uu.nl/en/studentwellbeing/workshops-and-activities  Feedback over de Wellbeing Week of het algemene aanbod van Student Wellbeing is altijd welkom via studentwellbeing@uu.nl.

Advertentie