Studenten nemen het voortouw

Iran heeft geen Generatie Z maar een Generatie R

Students show support to Iran protests

De dood van de 22-jarige Zhina Mahsa Amini heeft een revolutie ontketend in Iran. Zoals de geschiedenis van Iran laat zien, leiden ook nu studenten en jongeren deze revolutie. Dat is waarom het belangrijk is om de demonstranten in Iran te steunen, zeker als je een student of academicus bent.

Al in de jaren 50 organiseerden student-activisten in Iran en het buitenland zich om het staatsgeweld en andere gruwelijkheden van de Sjah aan de buitenwereld te laten zien. De acties van studentenorganisaties leidden mede tot de val van de Iraanse monarchie in 1979, hoewel velen in Iran en in het buitenland dit met bedreigingen en geweld door de geheime dienst van de Sjah (de SavakAVAK genoemd) moesten bekopen.

Na de revolutie werd de Sjah vervangen door Ayatollah Khomeini, en de SavakAVAK met het Islamitische Revolutionaire Gardecorps (IRGC). Door de rol van de studenten en de universiteiten in de revolutie van 1979 waren ze voor Khomeini een duidelijk doelwit. Door een combinatie van onder meer de Islamisering van het curriculum en massa-executies (of beter gezegd massamoorden) van duizenden politiek-actieve studenten die tegen het regime waren, vond Khomeini een strategie om de jeugd van Iran, en haar meest verlichte geesten, te onderdrukken en tot zwijgen te brengen.

Hoewel het niet altijd stil was in de academische gemeenschap van Iran, was 1999 een keerpunt. Vreedzame studentenprotesten tegen het sluiten van een krant werden door de IRGC beantwoordt  met gewelddadige aanvallen op demonstranten en studentenhuizen. Het gevolg waren massale studentenprotesten wat weer leidde tot het oppakken van studenten die letterlijk uit het raam van hun huis werden gegooid. Deze protesten speelden tien jaar later een fundamentele rol in de Groene Beweging, waar de herdenking van 1999 samen viel met nieuwe demonstraties.

De stakingen en protesten aan de universiteiten van Iran zijn aan de orde van de dag sinds het begin van deze nieuwe revolutie. Hossein Salami, de baas van de IRGC, roept specifiek de jeugd van Iran op om te stoppen met demonstreren. Uit angst dat de huidige regering ten val wordt gebracht, zoals de Sjah ten val kwam in 1979, vermoordt het Iraanse regime zijn jeugd, academici en studenten op barbaarse wijze.

“Rooze Khoonin” ofwel ‘bloedige dag’ is een verwijzing naar het hardhandige optreden tegen de demonstranten bij de Technische Universiteit van Sharif op 2 oktober. Veel studenten werden aangevallen, gedood of ontvoerd, en van velen is hun verblijfplaats nog steeds onbekend. Ondanks deze gruwelen stopten de protesten bij de universiteit niet.

Op 26 oktober, op de veertigste dag na Zhina’s dood, braken protesten uit bij universiteiten in Teheran, Isfahan, Mashhad en Kerman. Op 29 oktober roept Salami de studenten op te stoppen met hun demonstraties, maar de studenten weigerden zich terug te trekken. Op 29 en 30 oktober verspreidden de demonstraties zich naar nog meer universiteiten. Onze generatie van academici en studenten is niet te stoppen.

Ondanks het oplopende dodental van deze revolutie – de teller staat nu op vierhonderd en loopt per dag op – en alle gruweldaden die zich tegen de academische wereld richtten, voelen Iraanse studenten zich sterker dan ooit. Ze zweren nooit op te geven, want demonstreren om een revolutie te veroorzaken, zit in hun bloed. Ze weten wat de kracht van onze generatie is. En, beste lezer, ik roep je op om je ook bewust te zijn van de kracht die jij hebt. Je uitspreken voor de revolutie en je solidair tonen, kan een enorm effect hebben. Steun en bescherm je gelijken die onverschrokken elke dag hun leven in de waagschaal leggen.

Raha Heshmatikha

Masterstudent Clinical Psychology Raha Heshmatikhah (25) is de dochter van politieke vluchtelingen en zo lang als ze zich kan herinneren vecht ze voor mensenrechten in Iran. Ken je het witte doek met zwarte handafdrukken dat in de Universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park hangt? De handafdrukken zijn van UU-studenten en representeren elke jongere die sinds september is omgekomen tijdens de demonstraties in Iran. Raha is een van de studenten die het initiatief heeft genomen voor dit protestdoek.

  

Advertentie