Utrechtse studenten gedupeerd doordat ze toch niet mogen studeren in de VS

De exchange studie naar University California San Diego mochten niet doorgaan. Foto UC San Diego

Sommige studenten stonden al bepakt en bezakt klaar toen vrijdag 3 september om 17.30 uur een mail binnenkwam van de universiteit dat hun exchange bij nader inzien toch niet door kon gaan. “Wij hadden eerder wel te horen gekregen dat zoiets zou kunnen gebeuren als de code voor 6 september van geel naar oranje zou verkleuren. Maar tegelijk kregen we ook het advies om wel alles te regelen als acht weken van tevoren het reisadvies op groen of geel zou staan. Mijn inschatting was dat het risico op een negatief reisadvies niet zo groot zou omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn”, vertelt Kayleigh, een van de gedupeerde studenten. Ze zou drie maanden naar UC- San Diego gaan voor een minor Computer Science. “En nu zegt de universiteit dat ze in niets willen bijdragen omdat we een plan B moesten hebben.”

Maar met zo’n late afmelding, alle studenten hadden de week van 6 september willen vertrekken, was dat voor de meeste studenten niet mogelijk. Ze hadden al een ticket, visum, een onderkomen en verzekeringen geregeld. Díe kosten kunnen oplopen tot 5000 euro en zijn eenmaal aangekocht in de meeste gevallen niet terug te krijgen. Ook is het onmogelijk om in Utrecht nog vakken te volgen. Voor vakken in de bachelors, masters of minors is de uiterlijke inschrijftijd 1 september. Sommige studenten zijn bovendien dakloos geworden omdat ze hun kamer al hadden onderverhuurd.

Wel welkom in VS
De twintig gedupeerde studenten hebben nu een brief geschreven aan het bestuur van de Universiteit Utrecht. Ze willen dat de universiteit terugkomt op het verbod om te gaan. “Uit navraag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat Nederlandse studenten ook bij een code oranje naar de VS mogen. Eén van de universiteiten uit Californië had zelfs een brief geschreven dat Nederlandse studenten zonder problemen konden komen.” Op de site van Buitenlandse Zaken staat dat studenten voor een studie aan een Amerikaanse instelling onder strikte voorwaarden mogen inreizen.

Daarnaast geven de studenten aan dat de Amerikaanse universiteiten strenge veiligheidsmaatregelen hebben. Zo moet je als student tweemaal gevaccineerd zijn om toegelaten te worden.

Enorm zuur
De universiteit zegt het enorm zuur te vinden voor deze studenten. Begin van de zomer kregen studenten die naar Groot-Brittannië wilden een vergelijkbaar bericht. In dit geval is het extra vervelend omdat de boodschap zo kort voor hun vertrek kwam. “Het was een lastig besluit, maar het beleid is dat de reisadviezen van de overheid leidend zijn. Dat hebben we met alle universiteiten afgesproken. Het volgen van een studie wordt niet gezien als een noodzakelijke reis."

Dat op de site staat dat studenten wel mogen inreizen, is een inreisvoorwaarde van het land zelf, zegt De Bakker. "Dat is wat anders dan het Nederlandse reisadvies. Al kan dat verwarrend overkomen. Nederlandse studenten die al in de VS zijn, krijgen het advies terug te komen, maar dat is geen verplichting. Als ze blijven is dat op eigen risico”, zegt Marieke de Bakker, hoofd Studentenzaken. “Wel is afgesproken om ons maximaal in te zetten deze studenten te helpen met een alternatieve studieplanning om toch nog cursussen te kunnen volgen. Dat zal maatwerk zijn.”

Een financiële tegemoetkoming zit er niet in. De Bakker: “Wij snappen dat het nu op het laatste moment is. Maar als we hier de studenten financieel helpen, moet je dat altijd doen wanneer de code verandert. We hebben de studenten vanaf het begin op de risico’s gewezen van een uitwisseling in deze tijd. Mocht iemand in financiële problemen komen, kunnen de studenten terecht bij studentbegeleiders die kunnen adviseren over passende financiële ondersteuning.”

Advertentie