Hoe Esmee haar bachelordiploma haalde

‘Ik heb met weeën een tentamen gemaakt’

Esmée Daalman

Het was een lange zoektocht voordat Esmée Daalman (29) wist welke studie bij haar paste. Na haar vwo koos ze in eerste instantie niet voor een universitaire opleiding. “Ik had geen zin om te voldoen aan die norm dat je moet gaan studeren, daarna een master moet doen en dan moet gaan werken.”

Ze koos voor een hbo-opleiding tot operatieassistent, waarbij studenten werk en studie combineren. “Maar eigenlijk wist ik wel dat dat niets voor mij was. Ik was niet gemotiveerd en stopte er na een paar jaar mee.” Toen ze daarna dan toch twee universitaire studies volgde, Duits en Taal- & Cultuurstudies, ging het niet veel beter. “Ik vertoonde tijdens mijn studententijd veel vluchtgedrag wanneer ik niet wist wat ik wilde. Ik feestte veel, waar ik achteraf dan weer spijt van had. Ik voelde me toen ook vaak een mislukkeling omdat ik nog geen studie had afgemaakt.”

‘Ik wilde bewijzen dat ik het kon’

Een hbo-studie communicatie beviel uiteindelijk goed. Maar tijdens die studie werd ze zwanger. “Ik heb met weeën een tentamen gemaakt en drie dagen na mijn bevalling deed ik alweer een presentatie. Toen dacht ik: Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Ze stopte weer. “Ik ben toen gaan werken als tandartsassistent, maar ik wilde toch meer dan dat.”

Van een psycholoog leerde ze dat ze "niet goed in contact stond met haar eigen emoties". “Ik maakte keuzes niet op basis van wat ik voel, maar aan de hand van andere signalen, zoals mijn studieresultaten.”

In 2019 ging ze Communicatie- & Informatiewetenschappen studeren. Een universitaire studie bood meer vrijheid en paste meer bij haar ‘volwassen leven’ met kind. “Ik was toen 26 en zat als één van de oudsten tussen  beginnende studenten van 18. Ik moest direct na mijn colleges naar huis, zodat mijn vriend naar zijn werk in de horeca kon. Soms was het lastig dat ik daardoor sociale activiteiten miste.”

Ze voelde de druk van haar omgeving om een universitaire studie af te maken. “Ik wilde bewijzen dat ik dat kon. Daarnaast motiveerde mijn dochter mij. Ik ben voor haar een voorbeeld en wil een betere toekomst voor haar. Zij zorgt ook voor structuur in mijn dag. Dat was positief voor mijn studieresultaten. De pandemie was ook een uitkomst. Dat ik niet veel van huis hoefde, bracht veel rust.”

‘Durf de knoop door te hakken’

Door de afgelopen jaren heeft Esmée ervaren dat je aan jezelf moet werken. “Je kunt niet achteroverleunen en niks doen. Je moet blijven praten met mensen om je heen, professionals of niet. Zij kunnen je helpen om te gaan met de druk van buitenaf en om weloverwogen besluiten te nemen. Durf daarnaast de knoop door te hakken; stop als je dat wilt. Voel je niet gebonden aan wat anderen denken over hoe een studie moet verlopen, want ook op je 29ste kan je nog studeren.”

Lees ook hoe eerstegeneratiestudent Charisma promovendus werd en hoe student Geneeskunde Wicky omging met onder meer autisme en ADHD

 

Banner DUB Magazine 2022 cover

Nieuw DUB-magazine nu te lezen!

In het magazine ‘Vallen en Opstaan’ lees je waarom het mentale welzijn van veel studenten onder druk staat. Ze worstelen met de hoge verwachtingen die ze van zichzelf hebben en die anderen van hen hebben. En er is keuzestress; zelfs als het gaat om met wie ze het bed willen delen.

Vier UU-studenten vormden de redactie van het magazine en schreven de meeste verhalen. Kijk hoe je scoort op de perfectiemeter. Leer van andere studenten hoe ze hindernissen overwonnen. Bedenk wat jij vindt van de mogelijke oplossingen waar experts mee komen. Gniffel over onze bekende fotostrip 3Hoog.

Het magazine wordt vanaf 19 oktober verspreid over de hele universiteit. Maar de artikelen zijn ook online te lezen. Klik hier.

Advertentie