Gelijkwaardig mbo

Utrecht stopt met termen ‘hoger’ en ‘lager’ opgeleid

mbo dijkgraaf de vries foto twitter
Wethouder Dennis de Vries en mbo student Menno Adelaar met onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Foto twitteraccount Dennis de Vries

Het plan werd vrijdag door Dennis de Vries, wethouder met onder meer mbo in zijn portefeuille, en Menno Adelaar van de mbo-studentenraad overhandigd aan Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. De locatie van de overhandiging in studentcafé de Kneus is niet toevallig. Vorig jaar raakte de kroeg nog in opspraak, nadat zij mbo-studenten hadden geweigerd.

Het afgelopen jaar spraken Utrechtse mbo-studenten zich uit tegen de discriminatie in het nachtleven. Het leidde tot landelijke discussies over de positie van mbo’ers in het studentenleven. De gemeente Utrecht experimenteerde in 2022 al met een aantal pilots. Zo kon een kleine groep mbo-studenten voor het eerst meedoen aan de Utrechtse Introductietijd, de UIT-week. Daarnaast kunnen mbo’ers sinds dit collegejaar voor een studententarief sporten bij sportcentrum Olympos.

Volwaardige opleiding
Met het uitvoeringsplan wil de gemeente dat mbo-studenten een gelijkwaardigere positie krijgen. Zij wil mbo-studenten onder meer beter gaan informeren over hun studiekeuze en in de eigen communicatie wordt niet langer meer gesproken van ‘hoger’ en ‘lager’ opgeleid, maar van mbo, hbo en wo. Volgens De Vries moet er iets "fundamenteels veranderen in de samenleving zodat het mbo als volwaardige vervolgopleiding wordt gezien naast het hbo en wo."

De gemeente wil ook structurele veranderingen voor mbo-studenten in het nachtleven, verenigingsleven en studentenleven. Hierbij gaat zij samenwerken met de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, omdat deze “samen een cruciale sleutelrol spelen voor de organisatie en toezicht in het Utrechtse studentenleven”, schrijft de gemeente in een nota

Tradities
Hoewel er een plan ligt om het studentenleven toegankelijker te maken, is de UU in de uitvoering hiervan afhankelijk van haar verenigingen en hoe snel zij zich willen aanpassen. Het kan "ingewikkeld" worden, zegt rector Henk Kummeling tijdens de Universiteitsraadvergadering maandag.  Sportverenigingen passen dit bijvoorbeeld makkelijker aan dan de gezelligheidsverenigingen, die een lange geschiedenis van tradities kennen. De rector verwacht daarom niet dat de plannen "binnen no-time gerealiseerd" zijn. 

De UU volgt niet de gemeente in haar beleid om de termen 'lager' en 'hoger' opgeleid te schrappen.  "Het is nog steeds zo dat we volgens de wet hoger onderwijs, hoger onderwijs zijn. We kunnen de werkelijkheid van de wet niet ontkennen", aldus Kummeling. "Het is belangrijker om de intrinsieke waarde van de verschillende typen onderwijs aan het voetlicht te brengen en om te benadrukken dat de verschillende vormen van onderwijs hard nodig zijn."

Advertentie