UU-bioloog Edwin Pos New Scientist Wetenschapstalent 2021

Foto: Bob Bronshoff

“In de praktijk betekent dat dat ik van tijd tot tijd doe alsof ik Indiana Jones ben: gegevens verzamelen tijdens avontuurlijke expedities diep in de oerwouden van de Amazone. Om daarna met een schoolbord en complexe wiskundige benaderingen dagen (en soms nachten) achtereen te proberen deze data en die van anderen te begrijpen.”

Dat zei Edwin Pos onlangs op de UU-site over zijn onderzoeksaanpak. De 34-jarige universitair docent is van vele markten thuis. Mede om die reden werd hij donderdagavond in De Balie in Amsterdam door het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist uitgeroepen tot wetenschapstalent van het jaar. 

Pos wordt geprezen om de interdisciplinaire insteek van zijn onderzoek naar de verandering van ecosystemen en de bijdrage die hij daarmee levert aan het behoud van de natuur wereldwijd. In een interview met New Scientist zegt hij: “Mijn werk, ook al is het fundamenteel en ontzettend theoretisch, kan dus wel degelijk een impact hebben op de wereld en de maatschappij. Misschien niet direct, maar wel indirect. Door middel van complexe theorie probeer ik de mens dus eigenlijk wat dichter bij de natuur te brengen – grappig genoeg door die in zekere zin nog abstracter te maken.”

Zelfstandigheid
Na een publieke stemronde eerder dit voorjaar, was Pos doorgedrongen tot de finale. Ook de Utrechtse hydroloog Niko Wanders en UU-paleoklimatoloog Niels de Winter waren genomineerd voor de prijs, maar zij behoorden niet tot de laatste drie kandidaten. Behalve Pos kwamen biomedicus Aurélie Carlier en neurowetenschapper Kay Deckers, beiden uit Maastricht, donderdagavond in De Balie in aanmerking voor de titel.

De jury toonde zich onder de indruk van de zelfstandigheid waarmee Pos te werk gaat en de manier waarop hij verantwoordelijkheden naar zich toetrekt. Fysicus Jorge D'Hondt, voorzitter van de jury: “‘Hoewel hij nog geen drie jaar geleden is gepromoveerd, speelt hij al een belangrijke rol binnen internationale wetenschappelijke samenwerkingen.”

Aandacht voor vakgebied
De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jonge, wetenschappelijke talenten een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnaar ontvangt Pos een geldbedrag van 2.500 euro (beschikbaar gesteld door het Rathenau Instituut en New Scientist) en een trofee.

Pos, die vijf keer door studenten van de opleiding Biologie werd genomineerd voor de titel Docent van het Jaar, zegt op de UU-site vooral blij te zijn met de aandacht voor zijn vakgebied: “Na meer dan 150 jaar ecologisch onderzoek staan we nog steeds voor uitdagingen om te begrijpen hoe ecosystemen functioneren, laat staan hoe we toekomstige veranderingen in het licht van klimaatverandering kunnen voorspellen.”

Advertentie