Studenten wippen tegels voor meer groen in Utrecht

Foto: Anne Pol, geveltuin Parkstraat

Door extremer weer komt wateroverlast en hittestress in Nederland steeds vaker voor, vooral in versteende steden waar water moeilijk weg kan lopen en de stenen de warmte vasthouden. Meer groen kan dit tegengaan vandaar dat het NK Tegelwippen is bedacht. Het idee is simpel: wip wat tegels uit de grond voor je huis en maak er een geveltuin van. Veel gemeenten doen mee aan de landelijke actie. Zo faciliteert de Gemeente Utrecht bakfietsen en aanhangers om tegels af te voeren en kun je in ruil voor deze tegels gratis potgrond krijgen. De gemeente waarin de meeste tegels worden gewipt, is de winnaar. Op het moment van publiceren staat Utrecht op plek 52, dus daar valt nog wel wat winst te behalen.

Budget voor SSH-bewoners 
SSH, eigenaar van honderden studentenpanden in Utrecht, doet ook mee aan de actie. De huisvester moedigt haar bewoners aan om tegels te wippen en te vervangen voor groen. Lilian Luijten, Vastgoedstrateeg bij SSH: "We doen mee omdat we het belangrijk vinden om bij te dragen aan een groenere leefomgeving. Voor het klimaat, de afwatering en om de stad groen en leefbaar te houden. Maar we doen ook mee voor onze huurders. We zien het als een mooie gelegenheid om bij te dragen aan een kleurrijkere en groenere omgeving." De bewoners krijgen een vergoeding van maximaal 75 euro waarmee ze de geveltuin zelf mogen inrichten. Wel moeten bewoners eerst een check doen om te kijken of het huis geschikt is voor een geveltuin. Luijten: "Als er een smalle stoep ligt voor de gevel van het huis, kan het zijn dat er geen ruimte is voor een geveltuin. Ook zijn niet alle planten geschikt om te plaatsen. Sommige klimplanten kunnen bijvoorbeeld de gevel aantasten. Terwijl veel studenten bijvoorbeeld vaak als eerst denken aan klimop, is deze plant dus helemaal niet geschikt." Tot nu toe hebben zeven studentenhuizen gebruik gemaakt van het budget.

Geveltuin Huize Parkstraat
Één van de studenthuizen die gebruik heeft gemaakt van het SSH-budget en meedoet aan de actie is het huis van masterstudent Anne Pol (24) in de Utrechtse Parkstraat.

1. Waarom hebben jullie je opgegeven?
"We hadden al een leuke achtertuin die in de lente helemaal mooi was opgebloeid nadat we er vorig jaar veel nieuwe plantjes in hadden gezet. Ik kwam er toen achter dat ik tuinieren superleuk vind. Ik stond de afgelopen paar maanden elke week wel een paar keer met mijn handen in de aarde. Toen het mailtje van de SSH over het tegelwippen binnenkwam, leek mij dat een heel leuk projectje voor in de zomervakantie. De rest van het huis vond het ook een super leuk idee, dus toen heb ik ons aangemeld."

2. Hoe heb je het aangepakt?
"Het meeste werk heb ik zelf gedaan. Ik heb een bakfiets geleend van de gemeente en daarmee heb ik het zand vervoerd naar het afvalscheidingsstation. De gewipte tegels heb ik grotendeels hergebruikt als opzetrand voor de geveltuin. De planten heb ik gehaald bij het tuincentrum, samen met een vriendin die ook planten nodig had en een auto tot haar beschikking had. Ik had best veel plantjes nodig voor de tuin, dus een auto was wel handig."

3. Was het zwaar werk?
"Het was aardig zwaar werk, omdat je 30 cm diep de grond in moet graven. Dat is het zwaarste, al dat graven. En de rit met die enorme bakfiets en al dat zand was ook pittig. Maar al met al wel goed te doen! Het gaf heel veel voldoening en ik heb ook nog vrienden gemaakt met de mannen bij het afvalscheidingsstation. Doordat ik moest wachten op mijn borg (van de geleende bakfiets), raakte ik aan de praat met een medewerker van het afvalstation. Er ontstonden diepgaande gesprekken over gevoelens, spiritualiteit, politiek, filosofie, kinderen en onze levens. Dus het was het zware werk zeker waard :)."

4. Wat voor planten heb je gekozen en waarom?
"We hebben een gele en rode zonnehoed, lavendel, (herfstaster), geranium/ooievaarsbek en duifkruid (scabiosa mariposa) geplant. We hebben planten gekozen die goed zijn voor vlinders en bijen, niet veel onderhoud nodig hebben en goed tegen de zon kunnen."

5. Was het bugdet voldoende?
"Het budget van 75 euro was ruim voldoende! Maar het hangt ook af van hoe groot je tuintje wordt. Als ik hem groter had gemaakt, was het wat krap geworden. Maar dan had ik makkelijk wat goedkopere plantjes kunnen kopen."

Op de fotocollage hieronder is het proces van de aanleg van de geveltuin te zien

Wil je meer informatie over deze actie? Klik hier voor meer informatie of om jouw huis aan te melden. Meedoen kan tot en met 30 september 2021, mits er er nog budget is.

 

Tags: duurzaam | ssh

Advertentie