Ook collegevoorzitter UU moet van verslaving af, zegt AOb

Bestuurders krijgen zelfhulpboek tegen ‘flexverslaving’

Anton-Pijpers,-flexbus-AOb-20-mrt-23,-foto-DUB

Dinsdagmiddag stapte AOb-voorzitter Tamar van Gelder uit haar witgroene ‘anti-flexbus’ voor de hoofdingang van de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU). In een witte doktersjas van de voor de gelegenheid in het leven geroepen mobiele afkickkliniek ‘Whattheflex!?’overhandigde ze een zelfhulpboek aan collegevoorzitter Marcel Nollen.

Ze vroeg hem of hij de noodzaak van meer vaste contracten inzag. De bestuurder verzekerde haar dat de VU meer vaste dienstverbanden realiseert en dat de vakbond daar een rol in heeft gespeeld. Het boekje zou hij zó aandachtig gaan lezen dat hij het “van voor naar achter zou kunnen spellen”.

Flexverslaving
“Bij het idee je medewerker een vast contract te geven, breekt het klamme zweet je uit… Herkenbaar? Dan zou het heel goed kunnen dat je flexverslaafd bent”, zo opent het boekje, dat ook een bijbehorende campagnesite heeft.

In het boekje staat onder meer een zelftest voor bestuurders met vragen als: “krijgt u veel klachten van collega’s over uw kortetermijnvisie?” En: “voelt u een grote weerstand bij het geven van een vast contract?”

De ondertoon is natuurlijk serieus: in het hbo heeft 15 procent van de docenten een kortlopend contract, stelt de AOb. Bij de universiteiten geldt dat voor 30 procent van de universitair docenten en voor 60 procent van de ‘overige docenten’(die geen onderzoek verrichten). De Universiteit Utrecht is koploper als het gaat over het aantal docenten zonder onderzoekstijd dat een tijdelijk contract heeft. Vrijwel niemand van deze docenten heeft een vast contract. Het beleid van de UU is om docenten die niet zijn gepromoveerd en die geen onderzoekstijd hebben, geen vaste aanstelling te geven. Het gebrek aan baanzekerheid leidt tot veel stress, veel ziekteverzuim en een hoge doorloop van personeel.

flexbus AOb USP 20 mrt 23 foto DUB

Kapitaalvernietiging
Kapitaalvernietiging, noemt AOb-voorzitter Van Gelder het. “Je blijft werven en inwerken en de kennis en kunde die je hebt opgebouwd gaat telkens weer verloren. Het is logisch dat je als bestuurder met flexibele contracten werkt om pieken en ziekte op te vangen. Maar als het de norm wordt, dan gaat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek achteruit.”

De belangrijkste zelfhulptips voor bestuurders? Ga eens praten met bestuurders van instellingen die investeren in vaste dienstverbanden. En luister naar medewerkers.

Onderwijsminister Wiersma is volgens Van Gelder bezig met een wetsvoorstel over strategisch HR-beleid waarin de vaste contracten in mbo, primair en voortgezet onderwijs verplicht worden. “Bestuurders in het hoger onderwijs willen dat vaak per instelling regelen, maar het lijkt me beter om het landelijk af te stemmen.”

Maandag stond de anti-flexbus in Utrecht. Eerst voor het Bestuursgebouw in het Utrecht Science Park en later op het Domplein waar collegevoorzitter Anton Pijpers het Zelfhulpboek kreeg overhandigd van Aob-voorzitter Tamar van Gelder. Dinsdag reed hij naar de Tweede Kamer en de VU, vandaag staat hij in Eindhoven. Donderdag en vrijdag volgen Rotterdam en Zwolle.

Advertentie