Opiniereeks op DUB

UU’ers delen ervaringen over de onrust in hun thuisland

A world map in which the shape of the continents is formed by people.
Foto Shutterstock

“Ik kijk het nieuws en zie hoe mijn land haar mensen laat leegbloeden. Mensen van mijn leeftijd, die studeren en streven naar de hervorming van een gebroken, door oorlog verscheurd land. Wat kan ik doen als student in het buitenland?” Dat schreef UCU-student Valentina Esconjauregui in een blog voor DUB dat in juni 2021 werd gepubliceerd. In haar thuisland Colombia werd al twintig dagen gestaakt en de overheid trad hard op tegen de demonstranten. Dat leidde weer tot nieuwe protesten. “Het is een uitdaging geweest om een plek te vinden waar ik mijn frustratie en bezorgdheid kan uiten", schreef ze destijds.

Ze is bij lange na niet de enige UU-student die van verre moet toezien hoe conflicten zich uitrollen in hun thuisland. Volgens het Center for Preventive Action zijn er op de wereld 27 gebieden waar op dit moment conflicten en confrontaties gaande zijn. Maar er zijn ook plaatsen die kampen met politieke instabiliteit en spanningen, zoals landen met een extreem gepolariseerde samenleving, grootschalige corruptie of waar aanvallen op de democratie plaatsvinden. De UU heeft ongeveer 5000 internationale studenten en 1500 internationale werknemers, dat betekent dat je misschien wel een klaslokaal of kantoor deelt met iemand uit een land waar het minder vredig is dan in Nederland.

DUB wilde deze collega’s en studenten een podium geven om te vertellen over de politieke spanningen of conflicten in hun thuisland en hoe die hun welzijn, relaties en prestaties beïnvloeden. Deze worden de komende dagen gepubliceerd.

Landen in conflict
Het eerste opiniestuk in onze reeks is geschreven door Alice Dribnokhod (19), student Engelse Taal & Cultuur die opgroeide in Duitsland, maar van wie de ouders uit Oekraïne komen. Ze weet hoe het voelt om te zien hoe een oorlog zich ontvouwt in een land waar ze familiebanden mee heeft. Hoewel ze niet lang in Oekraïne heeft gewoond en het land niet echt als een bestaande plaats voor haar voelde, merkte ze door de oorlog dat ze een veel diepere connectie met Oekraïne heeft dan ze altijd dacht. In Nederland kreeg ze te maken met vragen, opmerkingen en zelfs grappen over de oorlog van haar medestudenten. Hoe moest ze daarmee omgaan?

Woensdag vertelt postdoctoraal onderzoeker Zhinia Noorian dat haar onderzoeksonderwerp plotseling samenviel met de beelden op tv van de protesten in haar thuisland Iran. Ze had net haar proefschrift ingeleverd over de Iraanse dichter Parvin E’tesami. "Ik had niet kunnen bedenken dat tijdens de voorbereiding van mijn verdediging moedige Iraanse meisjes en vrouwen wekenlang op straat zouden staan en geconfronteerd zouden worden met bloedig geweld voor dezelfde eisen die men vind in de poëzie van E'tesami.”

Andere bijdragen komen van studenten uit Hongarije, Azerbeidzjan, Georgië en Sri Lanka, landen die DUB niet zelf heeft gekozen. De studenten en medewerkers meldden zich aan na een oproep. De schrijvers mochten zelf bedenken waarover ze wilden schrijven en op welke manier ze dat wilden doen. Wil ook jij je ervaringen delen? Stuur dan je opiniestuk naar DUB.

Bijeenkomsten
De Universiteit Utrecht organiseert sinds de oorlog in Oekraïne bijeenkomsten voor studenten uit conflictlanden. In april spraken vertegenwoordigers van de universiteit met Oekraïense, Russische en Wit-Russische studenten om naar hun zorgen te luisteren. Hetzelfde gebeurde vorige maand naar aanleiding van de golf van protesten in Iran.

“We hebben gemerkt dat deze bijeenkomsten voorzien in een grote behoefte aan menselijke verbinding”, legt woordvoerder van de Universiteit Utrecht Maarten Post uit. “Voor de universiteit is het een efficiënte manier om informatie te geven aan een grote groep en om een idee te krijgen van wat er speelt. Het belangrijkste is echter dat door deze bijeenkomsten mensen de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en elkaar te leren kennen zodat ze elkaar kunnen steunen.”

Moeilijk is het om te beoordelen wanneer je een bijeenkomst houdt. Volgen Post kijkt de Universiteit Utrecht nu naar de grootte van het conflict en het aantal studenten en werknemers van de UU dat uit het betreffende gebied komt.

De afgelopen jaren, zo legt Post uit, is het aantal internationale studenten flink toegenomen waardoor de UU vaker te maken heeft met situaties in het buitenland die invloed hebben op de studenten. De UU heeft verschillende mensen waar deze studenten terechtkunnen als ze hulp nodig hebben, zegt Post. Dat kunnen tutoren, studieadviseurs en studentenpsychologen zijn. UU kan deze studenten ook helpen met visumprocedures en ze financieel ondersteunen in situaties van overmacht dankzij het profileringsfonds.

Een andere manier om alle UU’ers over conflicten in de wereld te informeren is via pop-up colleges zoals die in maart over de vorming van de Oekraïense natiestaat.

Advertentie